1. Home
  2. Kennisbank
  3. MediKIT HIS
  4. Agendavoering

Agenda inrichten en gebruiken

Bijgewerkt op 25 Sep om 14.35 uur

Agenda weergave

De agenda open je via de tegel Agenda. De agenda van het als standaard geselecteerde team in administratie wordt getoond. Zie ook de handleiding over Praktijk inrichting.

Onder tabblad Agenda van: zie je welk team geselecteerd is en kun je de agenda's van de andere teams openen.

De bovenste balk gebruik je om door de agenda te navigeren. We nemen de knoppen van de agenda van links naar rechts door:

• Met de knop vandaag, ga je terug naar 'vandaag'. Met de pijltjes naar rechts en links ga je een dat/week vooruit of terug in de agenda.
  • Door op het agenda-symbool te klikken kun je zelf een datum selecteren.
  • Klik op dag, werkweek en week om de weergave van de agenda aan te passen.
  • Door te klikken op +1 of +2 weken of +1, +3, +6 of +12 maanden springt de agenda de X hoeveelheid weken/maanden naar voren.
  • Het tabblad Agenda van: kun je een team selecteren. Wil je één zorgverlener uit een team selecteren klik dan op de naam, dan zal alleen deze agenda getoond worden. Zoals in het voorbeeld hieronder klik je dan op Vaste Huisarts 2.
  • Als je terug wil naar de weergave zoals je gestart bent, klik dan op reset
  • Het tabblad Legenda geeft weer wat de roosterkleur betekent, zoals op onderstaande afbeelding te zien is.
  • De laatste knop in de balk, helemaal rechts, zie je de optie "afspraken" en "rooster".

Rooster aanmaken

Voordat je begint met het inplannen van afspraken kun je een rooster aanmaken voor de gehele praktijk en/of een verschillende zorgverleners.

Om in de rooster omgeving te komen klik je op rooster helemaal rechtsboven in de hoek, zie onderstaande afbeelding. Je  ziet dan ook de titel rooster helemaal linksboven in de hoek.

Klik in het rooster op een vak, een scherm zoals hieronder verschijnt dan.

Klik op meer details

Je maakt dan een nieuw evenement aan in het rooster, waarbij je verschillende opties kunt kiezen:

• Bij Afspraak soort selecteer je de soort afspraak waarbij je kunt kiezen uit de verschillende legenda punten. Dit bepaalt ook de kleur van het rooster. Zie kopje hierboven "navigeren door de agenda".
  • Bij titel voer je de titel van het tijdvak in. Zoals in het voorbeeld hieronder.
  • De duur van het evenement kun je aanpassen bij begin en eind. Klik op het agenda icoon om de datum aan te passen en klik op het klokje om de tijd aan te passen.
  • Onder het tabblad herhaling kun je bepalen of en hoe vaak het herhaald moet worden. Je kunt kiezen tussen dagelijks, wekelijks, maandelijks of jaarlijks.
  • Bij het tabblad zorgverlener kun je de zorgverleners selecteren voor wie het evenement geld. Zie onderstaande afbeelding voor een volledig ingevuld Nieuw evenement.
  •  Klik vervolgens op opslaan. Het nieuwe evenement is nu te zien in het rooster.
  • Als je nu weer klikt op afspraken helemaal rechts, kun je zien dat de achtergrond van kleur is veranderd. Deze kleur is volgens de legenda kleuren van de evenementen. Wanneer je dan een afspraak wil maken zal de soort afspraak automatisch die van het rooster volgen.  Zoals je ziet op onderstaande afbeelding is de agenda achtergrond van de huisartsen blauw geworden en fysiek bezoek op praktijk wordt automatisch ingevuld.
  • Deze stappen kun je net zolang herhalen, totdat het gehele rooster gevuld is.
Let op: Het is niet mogelijk om zelf Afspraak soorten toe te voegen om of om bestaande aan te passen.

Patiëntafspraken aanpassen

Patiëntafspraken maak je aan via de Intake. Aanpassen van afspraken doe je via de agenda en ook het plannen van niet patiënt gerelateerde afspraken.

Wil je een afspraak verplaatsen naar een andere dag, tijd, of zorgverlener in dezelfde week dan kun je de afspraak 'oppakken en verschuiven'. Dus klik met je rechtermuisknop op de afspraak, houd de muisknop ingedrukt en versleep de afspraak naar de andere dag, tijd of zorgverlener. Daarnaast kun je ook de lengte van afspraak langer of korter slepen.

Wil je de afspraak verplaatsen naar een andere week/ maand dan ga je de afspraak kopiëren en plakken. Klik op de afspraak die je verplaatsten. Het onderstaande venster ontstaat dan.

We zoomen in op de afspraak en de icoontjes in beeld.

Het blauwe gedeelte van links naar rechts:

• De eerste is het kopieerknop. Klik op het kopieer-icoontje, navigeer en klik vervolgens naar de gewenst dag, tijd en zorgverlener. De afspraak wordt dan overgenomen. Sla de afspraak op en verwijder de verplaatste afspraak in je agenda.
  • De tweede knop is de bewerkknop. Klik op het bewerk-icoontje en de onderstaande venster verschijnt. In dit venster kun je de afspraak ook aanpassen.
  •  De derde knop is de verwijderknop.

De knoppen in het witte gedeelte van de afspraak, de zandloper, zorgverlener en vinkje zijn gerelateerd aan de Dagplanning

Overige afspraken plannen

Voor het plannen van niet patiëntafspraken gebruik je de agenda. Klik in de agenda op het moment waarop je een niet patiënt gerelateerde afspraak wil plannen. Klik vervolgens op overige afspraken zoals hieronder weergegeven.

Ook deze afspraken kun je verplaatsten binnen de week van dag, tijd en zorgverlener. Daarnaast is de mogelijkheid tot herhaling voor deze afspraken.