1. Home
  2. Kennisbank
  3. MediKIT HIS
  4. Medicatie, allergie en bijwerking

Allergieën en bijwerkingen

Bijgewerkt op 25 Sep om 15.49 uur

Om veilig medicatie te kunnen uitschrijven, is het noodzakelijk om in MediKIT allergieën en bijwerkingen bij te houden.

Allergieën en bijwerkingen toevoegen

Allergieën en bijwerkingen kan je toevoegen in de Allergieën / Bijwerkingen-kaart. Afhankelijk van met welk werkproces je bezig bent vind je de Allergieën / Bijwerkingen-kaart bijvoorbeeld in intake, medicatie, consult of dossier.

Open de Allergieën / Bijwerkingen-kaart door op het pijltje te klikken. De kaart wordt dan groter en je ziet de lijst van alle eventuele allergieën en bijwerkingen. Klik op het plus-teken om nieuwe medicatie toe te voegen.

Een nieuw venster opent in de midden kolom. Vul hier de gegevens van de allergie of bijwerking in.

Categorie

Bij Categorie onderscheiden we twee typen allergieën:

• Medicament
  • Stoffen

Bij een allergie op een medicament is het mogelijk om te kiezen voor een groep (bijvoorbeeld penicillines) én er kan gekozen worden voor een handelsproduct (bijvoorbeeld floxapen).

Let op: Selecteer de overkoepelende groep (tenzij de allergie alleen optreedt bij het handelsproduct). Op deze manier veroorzaakt het voorschrijven van alle medicamenten uit de groep een waarschuwing.

Status, mate van kritiek zijn, toelichting en gemeld door

Bij Status geef je aan of een allergie / bijwerking nog actief is.

Bij Mate van kritiek zijn geef je aan hoe kritiek de allergie /bijwerking is.

Ook kan er een toelichting ingevuld worden. Daarnaast is het mogelijk om aan te geven of een allergie / bijwerking is gemeld door de patiënt.

Klik op Opslaan.

Reactie

Door op het plus-teken bij Reactie te klikken, hou je bij of er een reactie is geweest.

Je geeft aan welke symptomen de patiënt had. De symptomen zijn voor ingevuld en te selecteren.

Het is mogelijk om een Beschrijving toe te voegen en de datum en het tijdstip van de reactie. Daarnaast vul je ook de Ernst in.

Klik op Opslaan.