1. Home
  2. Kennisbank
  3. MediKIT HIS
  4. Medicatie, allergie en bijwerking

Medicatie uitschrijven

Bijgewerkt op 25 Sep om 15.37 uur

Vanuit MediKIT wordt de uitgeschreven medicatie automatisch opgestuurd naar de apotheek. Afgiftes door de apotheek worden teruggestuurd, zodat je kan zien wat er door de apotheek afgegeven is. Ook als dat voorgeschreven is door een andere partij.


Uitschrijven

Medicatie uitschrijven kan in de medicatie-kaart. Afhankelijk van met welk werkproces je bezig bent vind je de medicatiekaart bijvoorbeeld in intake, medicatie, consult of dossier.



Open de medicatiekaart door op het pijltje te klikken. De kaart wordt dan groter en je ziet de lijst van al voorgeschreven medicatie. Klik op het plus-teken om nieuwe medicatie toe te voegen.


Een nieuw venster opent in de midden kolom. Vul hier de gegevens in van de uit te schrijven medicatie. 


Na het invullen van de medicatie, de dosering en de duur kan je met  de knop automatisch berekenen de totale hoeveelheid van het recept automatisch laten berekenen.

Soms is de vorm van afgifte anders is dan de eenheid van de dosis, bijvoorbeeld bij een zalf of neusspray. Dan kan je niet automatisch berekenen. Vul dan zelf het aantal en de vorm in, bijvoorbeeld '1 tube'.


Bij het veld dosering kan je gebruik maken van de memocodes van het NHG, bv 2d1t (2x daags 1 tablet).


Tip: Je kunt snel de juiste medicatie vinden door de eerste vier letters van de naam, dan 1 letter voor de vorm en tenslotte 1 cijfer voor de sterkte te gebruiken. Bijvoorbeeld "DICLT5" voor diclofenac tabletten van 50 mg  of "TRIAC1" voor een tube triamcinolon 100 mg/ml

De etiket tekst

Na het invullen van deze gegevens wordt de etiket tekst automatisch ingevuld. Deze tekst gaat mee naar de apotheek en wordt afgedrukt op de verpakking van de medicatie.


Vul desgewenst aan met eigen tekst, in het geval van een zalf of crème, noteer hier ook het grams gewicht van de tube.


Gebruik de sneltekstknop ‘zo nodig’ en 'thuis bezorgen' indien van toepassing.


Apotheek

De medicatie wordt standaard naar de apotheek doorgestuurd, indien gewenst zet je deze uit door het vinkje ‘stuur naar apotheek’ uit te zetten.


Kies een apotheek

De voorkeursapotheek staat hier al ingevuld. Indien gewenst kan deze aangepast worden. Je kan de nieuwe apotheek ook meteen de standaard-apotheek voor de patiënt maken.,


Vul iteraties door apotheek in

Dit is het aantal keer dat de apotheek de medicatie mag meegeven zonder tussenkomst van de praktijk


Kies de episodetitel

Je kan de medicatie aan een episode koppelen door de juiste episode te selecteren.


Medicatiebewaking

Klik op opslaan. MediKIT controleert nu of er redenen zijn om deze medicatie niet voor te schrijven met medicatiebewaking. Als er waarschuwingen zijn, worden die weergegeven:


Je kan nu kiezen of je de medicatie toch aanvraagt, of je kan de aanvraag annuleren. Als er geen waarschuwingen zijn, wordt dit ook getoond: