1. Home
  2. Kennisbank
  3. Vaccinatie
  4. Griepvaccinatie

Vaccinatielijsten genereren

Bijgewerkt op 08 Oct om 09.25 uur

In deze handleiding leggen we uit hoe je zelf de vaccinatielijsten voor de griep- en pneumokokkenvaccinatie kunt genereren.

Grove tijdlijn:

• Mei: eerste selectie maken en planning en indeling
  • Juni: bestellen van vaccin en veiligheidsnaalden
  • September: daadwerkelijke selectie en controle van bestelde vaccins
  • Oktober/November: uitnodigen en informeren, leveren en bewaren van vaccins, vaccineren en registeren.

Voor meer informatie zie Uitvoering Nationaal Programma Grieppreventie

Vanaf dit jaar is het mogelijk om zelf de vaccinatielijsten voor griep- en pneumokokkenvaccinaties te generen in MediKIT.

Filter instellen: griepvaccinatie

Om een selectie te maken, selecteer je in MediKIT de tegel Selectielijsten. Vervolgens wordt onderstaand scherm geopend.

Klik op Filter aanpassen. Standaard staat aan Actieve vaste patiënt. Het aantal Actieve vaste patiënt wordt linksboven, maar ook midden onder getoond.

Het is mogelijk om aan te geven of een patiënt moet voldoen aan alle, één van of geen van de selectiecriteria. Dit doe je door bij Voldoen aan alle onderstaande kenmerken op alle te klikken.

Voor het genereren van de lijst voor griepvaccinaties, kijkt MediKIT naar alle ICPC-codes in de episodes (dus niet in de consulten). Op basis daarvan wordt er specificiteit toegekend aan een patiënt:

• Specificiteit 3: zekere indicatie
  • Specificiteit 2: mogelijke indicatie
  • Specificiteit 1: onzekere indicatie

Filter aanmaken: stap 1

Selecteer Filter aanpassen om het filter te verfijnen.

Vul de volgende gegevens zorgvuldig in.

• Klik bij Voldoen aan alle onderstaande kenmerkenop alle en selecteer één van.
  • Zet het vinkje Ja bij Actieve vaste patiëntuit.
  • Zet geen vinkjes aan bij ION geregistreerd.
  • Vul bij Geboren na niets in, vul bij Geboren voor30-04-1965 in.
  • Selecteer geen ICPC episodes.
  • Vul bij BMI van40 in, vul bij BMI tot niets in.
  • Zet de vinkjes aan bij Specificiteit 3, 2 en1 aan.
  • Klik op Filter opslaan.

Filter aanmaken: stap 2

Klik vervolgens op Resultaat verder verfijnen en Filter aanpassen.

Vul de volgende gegevens zorgvuldig in.

• Laat bij Voldoen aan alle onderstaande kenmerken,alle staan.
  • Laat het vinkje Ja bij Actieve vaste patiënt staan.
  • Vul verder niets in.
  • Klik op Filter opslaan.

Filter aanmaken: stap 3

Klik vervolgens op Resultaat verder verfijnen en Filter aanpassen.

Vul de volgende gegevens zorgvuldig in.

• Klik bij Voldoen aan alle onderstaande kenmerken op alle en selecteer geen van.**
  • Vul bij Geboren na01-11-2024 in.
  • Vul verder niets in.
  • Klik op Filter opslaan.

Patiënten zoeken

Klik vervolgens op Patiënten zoeken.

Aan de rechterkant worden nu de geselecteerde patiënten getoond. In de eerste kolom wordt de naam van de patiënt getoond. In de tweede kolom wordt de geboortedatum getoond en in de derde kolom de ICPC-code en de specificiteit getoond, bijvoorbeeld K83.01 - 3. De 3 is de specificiteit.

Handmatig selectielijst aanpassen

Door op de naam van de patiënt in kolom één te klikken, wordt er een aparte tab geopend met het dossier van de patiënt. Wanneer uitnodigen niet geheel duidelijk is, specificiteit 1 of 2, is het dus eenvoudig om dit te controleren. Zet het vinkje voor de naam van de patiënt uit als je de patiënt niet uit wil nodigen. Je ziet het aantal geselecteerde patiënten afnemen.

Selectielijst opslaan, exporteren naar Excel en patient toevoegen en patient toevoegen

Klik vervolgens op Groep opslaan. Als je dat hebt gedaan, dan vind je deze lijst ook terug onder de tegel Patiëntlijsten. Het is mogelijk om de lijst te exporteren naar Excel. Klik op Excel. In Excel wordt informatie gegeven die zijn gebruikt in het filterproces.

Als je handmatig een patiënt wil toevoegen aan de selectie, klik dan op Voeg patiënt toe. Onderstaand scherm wordt geopend en daar kan je de patiënt selecteren die toegevoegd dient te worden. Klik op de naam van de patiënt om dit te doen.

Uit deze informatie maak je op hoeveel vaccinaties er besteld dienen te worden. Op snpg.nl kan je het aantal vaccinaties doorgeven en een gewenste leverdatum kiezen.

Filter instellen: pneumokokkenvaccinatie

Om een selectie te maken, selecteer je in MediKIT de tegel Selectielijsten.  Vervolgens wordt onderstaand scherm geopend.

Klik op Filter aanpassen. Standaard staat aan Actieve vaste patiënt. Het aantal Actieve vaste patiënt wordt linksboven, maar ook midden onder getoond.

Het is het mogelijk om aan te geven of een patiënt moet voldoen aan alle, één van of geen van de selectiecriteria. Dit doe je door bij Voldoen aan alle onderstaande kenmerken op alle te klikken.

Filter aanmaken: stap 1

Selecteer Filter aanpassen om het filter te verfijnen.

Vul de volgende gegevens zorgvuldig in.

• Laat bij Voldoen aan alle onderstaande kenmerkenalle staan.
  • Laat het vinkje Ja bij Actieve vaste patiënt staan.
  • Vul bij Geboren na01-01-1961 in.
  • Vul bij Geboren voor01-01-1965 in.
  • Vul verder niets in.
  • Klik op Filter opslaan.

Patiënten zoeken

Klik vervolgens op Patiënten zoeken.

Aan de rechterkant worden nu de geselecteerde patiënten getoond. In de eerste kolom wordt de naam van de patiënt getoond. In de tweede kolom wordt de geboortedatum getoond en in de derde kolom de eventuele ICPC-code en de specificiteit.

Handmatig selectielijst aanpassen

Door op de naam van de patiënt in kolom één te klikken, wordt er een aparte tab geopend met het dossier van de patiënt. Zet het vinkje voor de naam van de patiënt uit als je de patiënt niet uit wil nodigen. Je ziet het aantal geselecteerde patiënten afnemen.

Selectielijst opslaan, exporteren naar Excel en patient toevoegen en patient toevoegen

Klik vervolgens op Groep opslaan. Als je dat hebt gedaan, dan vind je deze lijst ook terug onder de tegel Patiëntlijsten. Het is mogelijk om de lijst te exporteren naar Excel. Klik op Excel. In Excel wordt informatie gegeven die zijn gebruikt in het filterproces.

Als je handmatig een patiënt wil toevoegen aan de selectie, klik dan op Voeg patiënt toe. Onderstaand scherm wordt geopend en daar kan je de patiënt selecteren die toegevoegd dient te worden. Klik op de naam van de patiënt om dit te doen.

Uit deze informatie maak je op hoeveel vaccinaties er besteld dienen te worden. Op snpg.nl kan je het aantal vaccinaties doorgeven en een gewenste leverdatum kiezen.

category image

Vaccinatie