1. Home
  2. Kennisbank
  3. Praktijkinrichting
  4. Praktijkomgeving inrichten

Brief-templates maken

Bijgewerkt op 09 Oct om 15.37 uur

Templates en snelteksten

In MediKIT kan je brief-templates en snelteksten gebruiken. Hiermee kan je standaardbrieven opstellen. Die kunnen vervolgens automatisch worden ingevuld voor een specifieke patiënt. Je kan deze templates zelf maken.

Templates

Een template is een vast sjabloon voor een brief waarbij bepaalde onderdelen zoals patiëntnaam, geboortedatum, adres al zijn ingegeven.

Snelteksten

Snelteksten zijn zinnen die vaak voorkomen in een brief en die je dus niet telkens opnieuw wil typen. Deze snelteksten kun je overal in een brief toevoegen

Een template maken

Klik daarvoor op de tegel Administratie, en daarna op PraktijkScroll naar beneden tot je bij het kopje brief templates/sneltekst komt.

1. De eerste template is al gemaakt, met als titel 'brief'. Het is belangrijk dat je deze laat staan en niet wijzigt omdat hierin de codes staan die nodig zijn voor het maken van een eigen template.
  2. Klik op het plus-teken achter het kopje Brief templates/sneltekst. Er wordt onderaan de lijst een nieuwe template aangemaakt. Scroll daarom naar beneden tot je een lege nieuwe template ziet.
  3. Vul in het veld Snelcode de titel van je template in. Zorg dat achter de titel de template knop geselecteerd is.
  4. Ga naar de basistemplate die al gemaakt is en kopieer hier alle gegevens met CTRL + C.
  5. Plak deze gegevens in je nieuwe template met CTRL + V.
  6. Kies nu welke onderdelen je wil gebruiken. Zorg ervoor dat de codes compleet blijven, dus geen teksten aanpassen of haakjes verwijderen. Je kunt wel onderdelen weghalen of kopiëren en nogmaals plakken.
  7. Desgewenst vul je de codes aan met eigen teksten. B.v. 'Geachte' 'Met vriendelijke groet'.
  8. Klik op Opslaan.

Ga nu naar het dossier van een patiënt en schrijf een brief door gebruik te maken van de nieuwe template.

Hieronder vind je alle codes die je kunt gebruiken.

In de linkerkolom de code die je kunt plakken in je brieftemplate. In de rechterkolom vind je de betekenis van de code.

CodeBetekenis

{{patient.name}}

Voornaam, tussenvoegsel en achternaam van de patiënt

{{patient.address.streetAndHouseNumber}}

Straat en huisnummer van de patiënt

{{patient.address.postalCodeAndCity}}

Postcode en woonplaats van de patiënt

{{patient.genderBirthDateBSNPhone}}

Geslacht - BSN nummer - Telefoonnummer  van de patiënt

{{patient.insuranceCompany}}

Verzekeringsmaatschappij (patiënt)

{{patient.practitionerOrPractice}}

Huisarts: Naam huisarts (behorende bij patiënt)

{{patient.details.gender}}

Geslacht (patiënt)

{{patient.details.birthDate}}

Geboortedatum (patiënt)

{{patient.details.BSN}}

BSN (patiënt)

{{patient.details.phoneNumber}}

Tel: 01234567890 (patiënt)

{{organization.name}}

Praktijknaam (organisatie)

{{organization.address.postalCodeAndCity}}

Postcode woonplaats (organisatie)

{{organization.address.streetAndHouseNumber}}

Straat huisnummer (organisatie)

{{organization.AGBCode}}

AGB-code (organisatie)

{{practitioner.name}}

Voor, tussenvoegsel en achternaam (zorgverlener)

{{practitioner.familyName.display}}

Tussenvoegsel en achternaam (zorgverlener)

{{practitioner.familyName.ownName}}

Achternaam (zorgverlener)

{{practitioner.familyName.ownPrefix}}

Tussenvoegsel (zorgverlener)

{{ dateToday.short }}
Datum van vandaag genoteerd als dd-mm-jjjj
{{ dateToday.long }}
Datum van vandaag voluit geschreven, bijvoorbeeld 21 augustus 2024

Template medicatielijst (amo)

Wil je een template van de medicatielijst, gebruik dan onderstaande tekst in je template. Weet je nog niet hoe je een template aanmaakt, begin dan bovenaan deze handleiding.

Template voor alle medicatie:

{% for medication in medicationList %} {% if medication.effectivePeriod.inCurrentDatePeriod %}{{medication.medication.text}} ({{medication.dosage.text}}) {{medication.dispenseRequestAsText}}
start: {{medication.effectivePeriod.startFormatted}}
einde: {{medication.effectivePeriod.endFormatted}}{% endif %}{% else %}
Er zijn geen medicaties bekend {% endfor %}

Let op Met dit amo template komt niet de medicatie op de brief waarvoor enkel een afgigte bewijs is in MediKIT. Om ook deze medicatie op de brief te krijgen gebruik je de template voor alle medicatie inclusief medicatie met enkel een afgifte bewijs.

Template episodes

Template voor de naam en code van alle episodes:

{% for episode in episodeList %}
{{ episode.text}} ({{episode.code}})   {% else %}
Er zijn geen episode's bekend  {% endfor %}

Template voor alle medicatie inclusief medicatie met enkel een afgifte bewijs

Indien er voor medicatie enkel een afgifte bewijs bekend is MediKIT omdat het bijvoorbeeld is voorgeschreven door een specialist, zal dit niet meekomen bij gebruik van het amo template. Door gebruik van onderstaand template zullen zowel de voorgeschreven medicatie door de huisarts als de medicatie waar enkel een afgigte bewijs voor is in MediKIT in de brief meekomen.

{% for medication in medicationList %}{{medication.medication.text}} ({{medication.dosage.text}}) {{medication.dispenseRequestAsText}}
start: {{medication.effectivePeriod.startFormatted}}
einde: {{medication.effectivePeriod.endFormatted}}{% endfor %}

Snelteksten maken

Snelteksten zijn zinnen die vaak voorkomen in een brief en die je dus niet telkens opnieuw wil typen. Deze snelteksten kun je overal in een brief toevoegen.

1. Klik daarvoor op de tegel Administratie, en daarna op PraktijkScroll naar beneden tot je bij het kopje brief templates/sneltekst komt.
  2. Klik op het plus-teken achter het kopje Brief templates/sneltekst. Er wordt onderaan de lijst een nieuwe template aangemaakt. Scroll daarom naar beneden tot je een lege nieuwe template ziet.
  3. Vul in het blok Snelcode de titel van je sneltekst in. Zorg dat achter de titel de Sneltekst knop geselecteerd is.
  4. Type daaronder de tekst in die je als sneltekst wil gaan gebruiken.
  5. Klik op Opslaan.

Ga nu naar het dossier van een patiënt en schrijf een brief door gebruik te maken van de nieuwe templates en snelteksten.