1. Home
  2. Kennisbank
  3. MediKIT HIS
  4. Patiëntgegevens

Patiënt in en uitschrijven

Bijgewerkt op 25 Sep om 15.03 uur

In MediKIT kan je patiënten in en uitschrijven in de ION-database.

Zorg hiervoor eerst dat de patiënt aangemaakt is in MediKIT, door een nieuwe patiënt aan te maken of door een MedOVD-bestand in te lezen.

ION aanmelden in MediKIT

Nieuwe patiënten kun je aanmelden via de knop ION aanmelden.

Let op: om een ION aanmelding uit te voeren, moet het volgende gebeurd zijn:
  • BSN en geboortedatum moeten ingevuld zijn.
  • De NAW-gegevens moeten kloppen met het GBA. Zie daarvoor de handleiding voor GBA-en WID-check.

Doorloop de volgende stappen:

1. Open het patiëntdossier
  2. Klik op Inschrijving en Export om het open te klappen
  3. Klik op de knop ION aanmelden

ION controle

Het is mogelijk om tussentijds te controleren of de patiënt nog ION is aangemeld. Klik hiervoor op de knop Controleer.

Patiënt uitschrijven

Je hebt verschillende type patiënten die uitgeschreven kunnen worden: vaste patiënten, overleden patiënten en passanten.

Vaste patiënt uitschrijven

Wanneer de patiënt weg gaat uit de praktijk kun je de patiënt uitschrijven. Dat kan in dezelfde linker balk van het patiëntdossier waar je de patiënt kan inschrijven.

Wanneer je niet meer in het dossier hoeft klik je op Uitschrijven bij de praktijk. Vul de datum en reden van uitschrijven in. Standaard staan ION uitschrijven en MedOVD aanmaken aangevinkt. Wanneer je de MedOVD al aangemaakt hebt kun je deze uitzetten.

Klik daarna op Uitschrijven bevestigen. De patiënt wordt dan uitgeschreven. Wil je later alsnog in het dossier? Volg dan de stappen in handleiding patiënt dearchiveren

Van een vaste patiënt een passant maken

Een patiënt kun je omzetten van vast naar passant door op het pennetje in de bovenbalk te klikken. Zet het Type patiënt op passant. De patiënt gaat vanaf dat moment niet meer mee met de kwartaaldeclaraties. Schrijf de patiënt ook uit bij ION door in de linker balk op ION afmelden te drukken.

Overleden patiënt uitschrijven

Bij het overlijden van een patiënt volg je de volgende stappen:

1. ION afmelden
  2. Vul de datum van uitschrijving in.
  3. Vul de reden van uitschrijving in: overleden*

* Bij een patiënt die overleden is kun je nog wel in het dossier.

Als je het dossier opent verschijnt bij de patiëntgegevens een rode balk patiënt is overleden.

ION aan en afmelden via VECOZO

Je kunt ook handmatig patiënten ION aan en afmelden via VECOZO. Log hiervoor in op VECOZO met je persoonlijke certificaat of UZI pas. Je vindt dan de functie ION aan- en afmelden patiënt onder Mijn Diensten:

Dan naar beneden scrollen en klik op Inschrijving op naam (ION):

ION inschrijven

1. Klik op Patiënt aanmelden.
  2. Vul de zoekvelden in en klik op Zoek
  3. Klik op de naam van de patiënt.
  4. Klik rechtsboven in het kader op Meld aan.

ION uitschrijven

1. Klik op Patiëntrelaties zoeken.
  2. Vul de zoekvelden in en klik op Zoek.
  3. Klik op de Naam van de patiënt in de rij waar het groene vinkje op actief staat.
  4. Klik rechtsboven in het kader op Meld af.